Water in de Stad L'Eau dans la Ville
logo Water in de Stad

activiteiten - foto's Water in de Stad


Studiedagen en activiteiten | Info- en ontmoetingsdagen | Geleide wandelingen |


INFO- EN ONTMOETINGSDAGEN


 • 17-24 maart 2019
  Brusselse Waterdagen


  Van zondag 17 tot zondag 24 maart 2019 vinden de Brusselse Waterdagen plaats: een mooie gelegenheid om het blauwe patrimonium van de hoofdstad in de bloemetjes te zetten en de Brusselaars uit te nodigen om Brussel langs het water te ontdekken!

  - online programma >>


 • Dinsdag 23 oktober 2018
  Brusselse bronnen: deel 5 - de 'Minneborre'


  Voor onze vijfde 'terug naar de bron'-wandeling nodigen wij u uit in het Josaphatpark om de ‘Minneborre’ te ontdekken, langs de vijvers te wandelen en kennis te maken met de projecten van gemeente Schaarbeek over het waterbeheer van het park.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 28 augustus 2018
  Brusselse bronnen: deel 4 - Rood-Klooster


  Voor onze vierde 'terug naar de bron'-wandeling hebben we geopteerd voor Rood-Klooster en omgeving.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 12 juni 2018
  Brusselse bronnen: deel 3 - Neder-Over-Heembeek


  Voor onze derde 'terug naar de bron'-wandeling hebben opteerden we voor Neder-Over-Heembeek.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Zaterdag 28 april 2018
  Boottocht op het 'Zennekanaal', een ecologische corridor in het hart van Brussel


  Ontdekking van de stad vanaf het water met speciale aandacht voor natuur en biodiversiteit. Naast zijn vele andere functies is het ‘Zennekanaal’ immers ook belangrijk als ecologische corridor. Brussel heeft enorme nood aan een groen en blauw netwerk. Om het Zennekanaal als ecologische corridor te versterken, worden tal van projecten en initiatieven opgestart. Tijdens de boottocht zijn er korte presentaties van de lopende projecten, zoals het plan Ooievaar, vogelwaarnemingen en is er tijd voor gezellige gesprekken over dit boeiend thema.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • 17 tot 25 maart 2018
  Brusselse Waterdagen


  Van 17 tot 25 maart 2018 waren het de Brusselse Waterdagen. Leefmilieu Brussel wou het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes zetten.

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • Doorheen 2018
  Initiatiemomenten rond 'Water in Brussel'


  Ben je geïnteresseerd om groepen te begeleiden rond het thema water in Brussel? Ben je bezig met milieueducatie in Brussel en wil je het thema water in je animaties integreren? Ben je gids of leerkracht en wil je het thema water in je programma introduceren? Of ben je een bewuste burger? Wil je deel uitmaken van het educatieve team van Coördinatie Zenne of van een partnervereniging? Dan is dit een programma op jouw maat!

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Donderdag 12 oktober 2017
  Brusselse bronnen: deel 2 - de Ukkelse bronnen


  Een tweede activiteit in deze reeks zal alle geïnteresseerden samenbrengen rond vier Ukkelse bronnen: die van het Sint-Pieterscollege, de bron van de Ukkelbeek aan de De Frélaan, die in het Vronerodepark en de Kriekenput.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 25 juli 2017
  Brusselse bronnen: deel 1 - in de vallei van de Woluwe


  Vroeger had elk Brussels dorpje een bron die aan zijn patroonheilige was opgedragen. Vandaag zijn een deel van deze bronnen verdwenen, weinig bekend, of soms zelfs verwaarloosd. In Brussel wil een samenwerkingsproject deze bronnen identificeren en beter bekend maken om zo hun verdiende plaats terug te geven in ons collectief erfgoed.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 27 juni 2017
  Afterwork 'Herwaardering van de Zenne'


  U was van harte uitgenodigd voor een informatie- en uitwisselingsmoment over de Zenne en de vooruitzichten voor haar herwaardering in Brussel. Deze activiteit wou nieuwe projecten ondersteuning bieden én ze ook sturen in functie van uw opmerkingen en wensen. Het was dus de bedoeling om mee te werken aan een constructieve dialoog tussen de betrokkenen.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Zaterdag 29 april 2017
  Boottocht op het 'Zennekanaal', een ecologische corridor in het hart van Brussel


  Kennismaking met de stad vanaf het water met speciale aandacht voor de natuur en de biodiversiteit. Naast zijn vele andere functies is het ‘Zennekanaal’ immers ook belangrijk als ecologische corridor. Brussel heeft enorme nood aan een groen en blauw netwerk en om het Zennekanaal als ecologische corridor te versterken, worden tal van projecten en initiatieven opgestart. Tijdens de boottocht waren er korte presentaties van de lopende projecten, zoals het plan Ooievaar, vogelwaarnemingen en was er tijd om over dit boeiende thema te praten en te discussiëren.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Maandag 20 tot zondag 26 maart 2017
  Brusselse Waterdagen


  Van maandag 20 tot zondag 26 maart 2017 waren het de Brusselse Waterdagen. Leefmilieu Brussel wou het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes zetten en de Waterdagen afsluiten met een feestelijke zondag voor het grote publiek.

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • Woensdag 19 oktober 2016
  In Ukkel stroomt de Geleytsbeek opnieuw in open lucht


  De Geleytsbeek stroomt 3 km door Ukkel. Ooit werd hij de Molenbeek genoemd, wat niet hoeft te verwonderen: in een tekst van 1686 staat vermeld dat de waterloop 11 molens telde over een afstand van nauwelijks 3 km. De Geleytsbeek is vanaf zijn bron in het Vronerodepark voor een deel overwelfd. Hij loopt toch aan de oppervlakte waar hij door waardevolle natuurgebieden loopt zoals het natuurreservaat van Kinsendaal waar hij het water van de Groelstbeek opvangt of zoals de Keyenbempt.
  Al enkele jaren zijn Leefmilieu Brussel en de gemeente Ukkel met de Geleytsbeek begaan. In 2012 werd in het kader van het Blauw Netwerk beleid een nieuw segment van de rivier opengelegd in de Melkriek. In de komende jaren komen er nog dergelijke herwaarderingsprojecten en de waterloop zal opnieuw een belangrijke rol spelen in de inrichting van het gebied en in de strijd tegen overstromingen.


  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • Dinsdag 11 oktober 2016
  In de reeks 'Metamorfose van het Zennekanaal':
  Met de fiets onder de kanaalbruggen


  Fietsen zoals in Nederland? Je kan doorheen het hele Brusselse Gewest langs het kanaal fietsen, helemaal van noord tot zuid of omgekeerd, maar toch niet zonder obstakels. Ontmoet onze fietsmanagers die de fietspistes met elkaar verbinden en een echte Gewestelijke Fietsroute Canal/Kanaal willen realiseren!

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • Woensdag 28 september 2016
  In de reeks 'Metamorfose van het Zennekanaal':
  Nieuwe groene long voor Brussel en het kanaal


  Tour&Taxis ondergaat een complete metamorfose. Het grootste passief gebouw van Brussel vind je daar en over enkele jaren zal een nieuwe duurzame wijk rond een grote groene ruimte er de huidige Alleedukaai met Farmparck verbinden. Wij nodigen voor jou de mensen uit die zorgen voor deze Groene Golf in volle stadscentrum!

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • Zondag 18 september 2016
  Autoloze zondag in Brussel: de gelegenheid voor een wandeling 'natuur en stad'


  Van 9u30 tot 19u is het hele Brusselse Gewest gesloten voor auto's. De ideale gelegenheid om de Brusselse waterlopen te leren kennen? Coördinatie Zenne nodigt u uit langs de Woluwe (de properste rivier van Brussel), de Molenbeek (terug in openlucht sinds kort) en de overwelfde Zenne (vervangen door het kanaal in centrum Brussel).

  - meer info >>


 • Zondag 11 september 2016
  De Zenne en het kanaal in Anderlecht


  Tijdens de wandeling ga je op zoek naar de zeldzame plekken waar de Zenne in Brussel nog in open lucht stroomt en naar het 'Zennekanaal' dat met talrijke oude en nieuwe linken met de rivier verbonden is. Samen met de dienst toerisme van de gemeente Anderlecht zullen we de nieuwe wandelgids voorstellen.

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • Dinsdag 28 juni 2016
  Zenne en Zennekanaal, een ecologische corridor in het hart van de stad


  Coördinatie Zenne, Natagora Brussel, Bruxelles Nature en hun partners nodigen u bij valavond uit voor een uitwisselingsmoment over de Zenne en het Zennekanaal, biodiversiteit & industrie. Na deze leerrijke uitwisseling gaan we op het terrein om te tonen hoe industrie en biodiversiteit te verzoenen zijn. We kijken ook naar hoe we de rol van de Zenne en het Zennekanaal als ecologische corridor kunnen versterken.

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • 10 mei 2016
  Afterwork ‘Waterbeheerplannen’ - Voor de kwaliteit van onze waterlopen


  Wat gebeurt er om de kwaliteit van de waterlopen in het Zennebekken te verbeteren? Op 10 mei 2016 organiseerde Coördinatie Zenne een info- en discussieavond over de thematiek. Europa heeft in het jaar 2000 een richtlijn opgesteld om te komen tot een ‘goede waterkwaliteit’. Om dit te bereiken moet elke lidstaat Stroomgebiedbeheerplannen invoeren. In België is elk Gewest hiervoor verantwoordelijk. Een dergelijk stroomgebiedbeheerplan bepaalt de gewestelijke doelstellingen op het gebied van waterbeheer en bepaalt tegelijk de acties om ze te verwezenlijken. Het Waterbeheerplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de periode 2016-2021 was in openbaar onderzoek tot en met 31 mei.

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


| naar ARCHIEF (2006-2015) |