Water in de Stad L'Eau dans la Ville
logo Water in de Stad

activiteiten - foto's Water in de Stad


Studiedagen en activiteiten


 • Dinsdag 6 december 2022
  Brusselse bronnen: deel 11 - de bronnen van de MOLENBEEK in Sint-Agatha-Berchem en Dilbeek


  Voor deze elfde activiteit in de reeks ‘Terug naar de bron’ nodigen we u uit om de Molenbeekvallei in Sint-Agatha-Berchem en Dilbeek te verkennen. Deze interregionale waterloop ontspringt in Vlaams-Brabant. Over een paar honderd meter markeert de bedding ook de grens tussen Dilbeek en Sint-Agatha-Berchem. Tijdens deze begeleide wandeling van 4 km ontdekken we bronnen, maar ook de beekjes en natte zones of moerassen die ze voeden, langs plaatsen met suggestieve namen waar dit water uit de grond komt: aan het moeras van Kattebroek, in het Wilderbos, in het natuurreservaat van de Thaborberg, in de wijk Kweeperenboom, maar ook op het Kerkplein!

  - uitnodiging en programma >>


 • Oktober - november 2022
  Begeleide bezoeken: op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne in Brussel


  In oktober en november nemen partnergidsen van het project 'Kanaal, ecologische corridor' je mee op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne. Op het programma: twee boottochten en twee begeleide wandelingen.

  - uitnodiging en programma >>


 • Juni - juli 2022
  Begeleide bezoeken: op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne in Brussel


  In juni en juli nemen partnergidsen van het project 'Kanaal, ecologische corridor' je mee op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne. Op het programma: twee boottochten en twee begeleide wandelingen.

  - uitnodiging en programma >>


 • Dinsdag 14 juni 2022
  Brusselse bronnen: deel 10 - de bronnen van de GELEYTSBEEK in Ukkel


  Voor deze nieuwe activiteit in de reeks ‘Terug naar de bron’ nodigen we u uit om de vallei van de Geleytsbeek in Ukkel te verkennen. De Geleytsbeek ontspringt in het Vronerodepark. Ze stroomt vervolgens 3 kilometer door de gemeente Ukkel, waar ze het water van de Groelstbeek ontvangt, alvorens uit te monden in de Zwartebeek, een zijrivier van de Zenne. Deze kristalheldere beek wordt gevoed door talrijke bronnen, waarvan er enkele zijn ingericht. Kom ze met ons ontdekken tijdens een gegidste wandeling van 5 km.

  - uitnodiging en programma >>


 • Dinsdag 30 november 2021
  Afterwork: alternatief regenwaterbeheer voor een duurzame stad


  Coördinatie Zenne nodigt iedereen met interesse in dit thema of betrokkenheid bij de transformatie van ons territorium uit tijdens dit afterwork-moment om zich te laten inspireren door onze verschillende sprekers. Het doel is enerzijds om de alternatieven voor regenwaterbeheer op verschillende schaalniveaus voor te stellen, evenals de remmen en obstakels voor de invoering ervan.

  - uitnodiging en programma >>


 • Oktober - november 2021
  Begeleide bezoeken: op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne in Brussel


  In oktober en november nemen partnergidsen van het project 'Kanaal, ecologische corridor' je mee op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne. Op het programma: 2 boottochten (van Brussel stad tot Vilvoorde H/T), een gegidste wandeling in Anderlecht en een ornithologische wandeling in het noorden van Brussel.

  - uitnodiging en programma >>


 • Dinsdag 26 oktober 2021
  Brusselse bronnen: deel 9 - de bronnen van de NEERPEDEBEEK in Anderlecht


  We ontdekken de Neerpedebeekvallei in Anderlecht te verkennen. Deze interregionale waterloop met een lengte van 14 km ontspringt in Vlaanderen bij Sint-Martens-Lennik. In Anderlecht stroomt hij door een landelijk landschap bezaaid met bosjes, weiden, velden, rietvelden en natuurreservaten alvorens het Pedepark en het Vijverpark te doorkruisen. Meerdere bronnen voorzien de Neerpedebeek van water, waarvan sommige worden opgewaardeerd door de gemeente Anderlecht.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Juni - juli 2021
  Begeleide bezoeken: op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne in Brussel


  In juni en juli nemen partnergidsen van het project 'Kanaal, ecologische corridor' je mee op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne. Op het programma: drie boottochten (van Brussel naar Vilvoorde en terug), een begeleide wandeling in Anderlecht en een ornithologische wandeling ten noorden van Brussel.

  - uitnodiging en programma >>


 • Donderdag 20 mei 2021
  Brusselse bronnen: deel 8 - de bronnen van de WOLUWE in Bosvoorde


  We ontdekken de Woluwe in Watermaal-Bosvoorde (in het Tournay-Solvaypark en in het Zoniënwoud), maar ook de beekjes (en de vijvers) die ze voeden, zoals de Karregatbeek, de Vuilbeek en de Zwanewijdebeek, die de Woluwe doen ontstaan na hun samenvloeiing in de vijver van Bosvoorde.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Oktober - december 2020
  Begeleide bezoeken: op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne in Brussel


  Van oktober tot december nemen partnergidsen van het project 'Kanaal, ecologische corridor' je mee op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne. Op het programma: twee boottochten (van Brussel naar Vilvoorde en terug), een begeleide wandeling in Anderlecht en een ornithologische wandeling ten noorden van Brussel.

  - uitnodiging en programma >>

  --- Deze activiteiten zijn geannuleerd en uitgesteld (COVID maatregelen)! ---


 • Dinsdag 10 december 2019
  De bronnen: een erfgoed om te bewaren en te waarderen


  Een dag vol uitwisselingen en terreinbezoeken om kennis te delen.

  - uitnodiging, programma, foto's en presentaties >>


 • Dinsdag 22 oktober 2019
  Brusselse bronnen: deel 7 - de bronnen van de vallei van de Maalbeek,
  van Sint-Joost naar de Ter Kameren-abdij


  Voor deze zevende activiteit nodigen we u uit om het stroomopwaarste deel van de vallei van de Maalbeek te komen ontdekken. De Maalbeek verdween onder de grond, maar op verscheidene plaatsen vinden we bronnen die her en der aan de oppervlakte komen, zoals in een parking recht tegenover de Sint-Joostkerk, in het Leopoldpark, in het Jean-Felix Happark dat onlangs opgewaardeerd werd en op de site van de oude Ter Kamerenabdij. Tijdens deze ontdekking zal de aandacht onder meer gaan naar de recente ontdekkingen over de oorspronkelijke bron van de Maalbeek. We overlopen een aantal nieuwe panelen die gerealiseerd werden door de SGWB in deze vallei. Verschillende sprekers komen hun kennis over dit deel van de vallei van de Maalbeek met ons delen.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 28 mei 2019
  Brusselse bronnen: deel 6 - de Hollebeekvallei (Haren) en de Kerkebeek (Evere)


  Voor deze 6de activiteit nodigen we jullie uit om de vallei van de Hollebeek (Haren) en van de Kerkebeek (Evere) te bewandelen om de bronnen van de Keelbeek, de Ganzenweidebeek, de Beemdgracht, de Kerkebeek en de Doolegt te ontdekken. Het is ook de gelegenheid om langs de waterlopen te wandelen die gevoed worden door deze bronnen en de toekomst van dit gevarieerd blauw erfgoed te bespreken.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • 17-24 maart 2019
  Brusselse Waterdagen


  Van zondag 17 tot zondag 24 maart 2019 vinden de Brusselse Waterdagen plaats: een mooie gelegenheid om het blauwe patrimonium van de hoofdstad in de bloemetjes te zetten en de Brusselaars uit te nodigen om Brussel langs het water te ontdekken!

  - online programma >>


 • Dinsdag 23 oktober 2018
  Brusselse bronnen: deel 5 - de 'Minneborre'


  Voor onze vijfde 'terug naar de bron'-wandeling nodigen wij u uit in het Josaphatpark om de ‘Minneborre’ te ontdekken, langs de vijvers te wandelen en kennis te maken met de projecten van gemeente Schaarbeek over het waterbeheer van het park.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 28 augustus 2018
  Brusselse bronnen: deel 4 - Rood-Klooster


  Voor onze vierde 'terug naar de bron'-wandeling hebben we geopteerd voor Rood-Klooster en omgeving.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 12 juni 2018
  Brusselse bronnen: deel 3 - Neder-Over-Heembeek


  Voor onze derde 'terug naar de bron'-wandeling hebben opteerden we voor Neder-Over-Heembeek.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • 16 juni 2018: Wandeling door de valleien van de Vleze en de Zuun

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Zaterdag 28 april 2018
  Boottocht op het 'Zennekanaal', een ecologische corridor in het hart van Brussel


  Ontdekking van de stad vanaf het water met speciale aandacht voor natuur en biodiversiteit. Naast zijn vele andere functies is het ‘Zennekanaal’ immers ook belangrijk als ecologische corridor. Brussel heeft enorme nood aan een groen en blauw netwerk. Om het Zennekanaal als ecologische corridor te versterken, worden tal van projecten en initiatieven opgestart. Tijdens de boottocht zijn er korte presentaties van de lopende projecten, zoals het plan Ooievaar, vogelwaarnemingen en is er tijd voor gezellige gesprekken over dit boeiend thema.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • 17 tot 25 maart 2018
  Brusselse Waterdagen


  Van 17 tot 25 maart 2018 waren het de Brusselse Waterdagen. Leefmilieu Brussel wou het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes zetten.

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


 • Doorheen 2018
  Initiatiemomenten rond 'Water in Brussel'


  Ben je geïnteresseerd om groepen te begeleiden rond het thema water in Brussel? Ben je bezig met milieueducatie in Brussel en wil je het thema water in je animaties integreren? Ben je gids of leerkracht en wil je het thema water in je programma introduceren? Of ben je een bewuste burger? Wil je deel uitmaken van het educatieve team van Coördinatie Zenne of van een partnervereniging? Dan is dit een programma op jouw maat!

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Donderdag 12 oktober 2017
  Brusselse bronnen: deel 2 - de Ukkelse bronnen


  Een tweede activiteit in deze reeks zal alle geïnteresseerden samenbrengen rond vier Ukkelse bronnen: die van het Sint-Pieterscollege, de bron van de Ukkelbeek aan de De Frélaan, die in het Vronerodepark en de Kriekenput.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • 5 oktober 2017: Zennewandeling Vorst-Anderlecht

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 25 juli 2017
  Brusselse bronnen: deel 1 - in de vallei van de Woluwe


  Vroeger had elk Brussels dorpje een bron die aan zijn patroonheilige was opgedragen. Vandaag zijn een deel van deze bronnen verdwenen, weinig bekend, of soms zelfs verwaarloosd. In Brussel wil een samenwerkingsproject deze bronnen identificeren en beter bekend maken om zo hun verdiende plaats terug te geven in ons collectief erfgoed.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Dinsdag 27 juni 2017
  Afterwork 'Herwaardering van de Zenne'


  U was van harte uitgenodigd voor een informatie- en uitwisselingsmoment over de Zenne en de vooruitzichten voor haar herwaardering in Brussel. Deze activiteit wou nieuwe projecten ondersteuning bieden én ze ook sturen in functie van uw opmerkingen en wensen. Het was dus de bedoeling om mee te werken aan een constructieve dialoog tussen de betrokkenen.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Zaterdag 29 april 2017
  Boottocht op het 'Zennekanaal', een ecologische corridor in het hart van Brussel


  Kennismaking met de stad vanaf het water met speciale aandacht voor de natuur en de biodiversiteit. Naast zijn vele andere functies is het ‘Zennekanaal’ immers ook belangrijk als ecologische corridor. Brussel heeft enorme nood aan een groen en blauw netwerk en om het Zennekanaal als ecologische corridor te versterken, worden tal van projecten en initiatieven opgestart. Tijdens de boottocht waren er korte presentaties van de lopende projecten, zoals het plan Ooievaar, vogelwaarnemingen en was er tijd om over dit boeiende thema te praten en te discussiëren.

  - uitnodiging, programma en foto's >>


 • Maandag 20 tot zondag 26 maart 2017
  Brusselse Waterdagen


  Van maandag 20 tot zondag 26 maart 2017 waren het de Brusselse Waterdagen. Leefmilieu Brussel wou het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes zetten en de Waterdagen afsluiten met een feestelijke zondag voor het grote publiek.

  - uitnodiging, programma, verslagen en foto's >>


| naar ARCHIEF (2006-2016) |